W jaki sposób powstaje miód spadziowy iglasty?

W jaki sposób powstaje miód spadziowy iglasty?

Miody spadziowe – właściwości i zastosowanie

Miód spadziowy jest pozyskiwany w odmienny sposób niż inne gatunki. Pszczoły nie zbierają nektaru z pyłków lecz spadź, którą stanowią soki drzewne przetworzone przez owady. Soki roślinne są pożywieniem owadów i zapewniają im funkcje życiowe. Są wydalane i to stanowi spadź, która jest bogata w witaminy i składniki mineralne. Pszczoły zbierają spadź z różnych elementów roślin, np. liści. W taki sposób powstaje chociażby miód spadziowy iglasty, który urzeka swoim smakiem i aromatem. Sposób pozyskania tego typu miodu mógłby początkowo zrazić, jednakże przyroda rządzi się swoimi prawami i warto z niej czerpać to, co naturalne i wyjątkowe. Koneserzy miodu szczególnie cenią sobie właściwości spadziowego, ponieważ działa on na wiele funkcji organizmu. Cena miodu spadziowego jest wyższa, niż miodów nektarowych, ale to i tak nie odstrasza, ponieważ cieszy się on dużym zainteresowaniem. Miód spadziowy iglasty posiada liczne właściwości lecznicze. Zapas tego specyfiku na zimę będzie inwestycją w naturalne antybiotyki. 

Jakie funkcje organizmu wspomaga miód spadziowy?

Miód spadziowy będzie miał zastosowanie w zaburzeniu układu pokarmowego. Wzmacnia pracę żołądka, wspomaga metabolizm. Stosuje się go także w celu nabywania odporności organizmu. Jest znakomitym preparatem dla osób chcących wspomóc pracę układu krążenia. Miód niweluje zmęczenie i przyczynia się do wzmocnienia kondycji organizmu będącego w stanie osłabienia. Działanie miodu jest także właściwe dla osób z problemami reumatycznymi. Warto więc zapewnić sobie odpowiednie zapasy, aby być gotowym na nadejście zimy. Wówczas miód jest doskonałym sposobem na robienie zimowych naparów rozgrzewających na bazie herbaty. Można do niego dodać maliny, cytrynę lub imbir. Te pozostałe składniki jeszcze bardziej podkreślą smak i aromat napoju. Miód ma także zastosowanie kulinarne, stanowi składnik wielu potraw i wypieków. Jego aromat i smak są wyjątkowo intensywne.